Peppermint essensiell olje

30158268838_971b08460b_o

Mange av oss har drukket peppermyntete når de har vondt i magen.
Eller pustet inn varmt peppermyntevann, for å åpne tette bihuler.
Dette var bestemors råd mot såååå mange plager. 
Peppermynte er en av mine favoritt-oljer og absolutt en å ha i sitt medisinskap!

Mange har planten i hagen sin og lager te av den. 
Visste du at 1 dråpe med Peppermynte essensiell olje tilsvarer 25 kopper peppermyntete? Oljen er veldig potent, og man kommer ofte lengst med bare 1 dråpe!
Her gjelder uttrykket om at «Less is more!»
Man kjenner øyeblikkelig den åpnende effekten Peppermynte har.

Peppermint er en flerårig urt som har vært kjent og brukt i tusenvis av år, det er funnet tørkede peppermintblader i 3000 år gamle egyptiske pyramider!

For å lage denne oljen blir bladene og blomstertoppene damdestillert. *Det skal en halv kg peppermintblader til for å lage en 15 ml flaske med essensiell olje.

Peppermint kan bli 45-90 cm høy og vokser ofte ved bekker og der det er mye nedbør. Den har små bunter av lys lilla blomster og sprer seg raskt i kjøkkenhagen når den får nok vann.

Hovedkomponenten i Peppermint er mentol, som inneholder energigivende egenskaper, og den er samtidig kjent for å berolige den glatte muskulaturen i tarmen. Årsaken til dette er mentol sin evne til å holde kalsiumkanalene optimalt fungerende. Fordøyelsesplager og løs mage kan bli lettet når tarmen er avslappet.

Egenskaper:

Smertestillende, antibakteriell, kvalmestillende, anti-inflammatorisk, antiseptisk, krampeløsende, antivirus, afrodisiakum, meroliger menstruasjonskramper, slimløsende, styrkende, forfriskende, apetittfremmende, varmende, virker avkjølende i diffuser, kan virke avkjølende ved feber, kan fremme fokus.

Fortynningstabell:

Baby: Vil ikke anbefale denne til babyer.
Små barn(over 2 år): 0,3 % fortynning 1 dråpe til 1 spiseskje
Større barn: 1 % fortynning 1 dråpe til 1-2 ts
Voksne: 2-4 % fortynning 3-6 dråper til 1 ts

Bruksområder:

Diffuser alene når det er varmt, det virker avkjølende. Ta litt færre dråper enn med andre oljer da denne er svært stingent.
Ha en dråpe i hendene, gni håndflatene sammen, hold de mot nesa formet som en kopp og snuuuuus inn.
På huden: Bland 1- 2 dråper essensiell olje med 1 ts baseolje for eksempel Young Living V-6 olje(glutenfri). Smør i hårfestet, ikke for nære øyne. På barn ville jeg smurt det i nakken eller under bena så de ikke får gniss den inn i øynene da det vil svi.
Innvendig: Ha 1-2 dråper i en tom kapsel og fyll med olivenolje eller annen matolje. svelg med vann, gjerne i forbindelse med måltid.

Hodeverk og migrene:

Smør på tinningene, over eller bak ørene og i nakken.

Muskelspenninger og smerter

Smør rett på stive, anspente eller slitne muskler, eller smør på før trening for økit oksygenopptak og for å unngå stivhet. Den er super til massasje på grunn av de beroligende komponentene. Den er både kjølende og varmende på en gang og virker dermed muskelavslappende. Veldig gor å kombinere med Lavendelolje i en baseolje.

Astma, pustevansker og bihulebetennelse

Smør fortynnet på bryst og rygg, eller under føttene to ganger daglig.

Redusere melkemengden ved amming

Smør fortynnet på brystene (Unngå å gjøre det rett før amming, viktig å vaske godt før man ammer så ikke babyen får olje på seg) og ha en dråpe i kapsel eller i vann.

Ingen eller dårlig luktesans

Inhalér eller smør fortynnet over nesebroen.

Hud

Det er viktig å pleie føttene etter en lang dag. For best resultat kan du smøre føttene før du går til sengs. Smør generøst med krem med peppermint i, for deretter å ta sokker på = god lukt og myke hæler dagen etter.

Fordøyelsesplager og magekatarr

Ta en dråpe i kapsel eller smør fortynnet over magen. Bland en dråpe i Kamille-te, la den stå på lukket termos ved senga natta over, drikk på morgen når du våkner og før du står opp, rull fra side til side så te-blandingen får smurt magesekken skikkelig, og/eller bland peppermint-olje med kamille-olje og smør på magen.

Fett hår

Ha en dråpe i sjampo du har i hånden, bland litt med en finger og masser inn i hår og hodebunn. Kombiner gjerne med en dråpe Rosmarin essensiell olje!

Energi og til stede her og nå!

Inhalér, smør under nesen eller i nakken.

Peppermynte kan brukes aromatisk til å vekke sansene og fremme energi. Denne kraftige oljen kan være svært gunstig alene, men når du kombinerer riktig med andre essensielle oljer, gir det enda flere fordeler! For eksempel kan du ha en dråpe hver av PeppermynteAppelsin eller Citrus fresh og Frankincense i håndflaten din, gni hendene sammen og inhalere fra koppede hender. Denne enkle, aromatiske oppskriften er perfekt for en midt på dagen “pick-me-up”. Du vil føle deg både avslappet og energisk!

Feber og hetetokter

Smør i nakken, på ryggraden, eller under føttene for å få en kjølende effekt.

Brannsår og solbrenthet

Smør fortynnet med V-6 olje fra Young Living på forbrent hud. Gjerne i kombinasjon med Lavendel essensiell olje fra Young Living. Lavendel kan smøres ufortynnet på, men Peppermint bør fortynnes.

Allergier og utslett

Ta i en kapsel, i vann eller smør under nese eller under føttene.

For allergier er den åpnende effekten til Peppermynte god sammen med Lavendel (roer ned allergisymptomer fordi den er et antihistamin) og Sitron  (rensende og gir energi)! Ha 2-3 dråper av hver i en diffuser og ha den på i allergisesongen. 

«Insektfrastøtende»

Edderkopper: Mange insekter og edderkopper liker ikke lukten av Peppermynte. Ha 2-3 dråper Peppermint essensiell olje i vaskevannet og insektene rømmer.

Blomsterlus: Lag en blanding av eplesidereddik (1/2 dl) og Peppermynte essensiell olje (6 dråper) i en tom sprayflaske. Spray på roser som har lus. La stå og virke i noen minutter før du spyler dem med vannslangen.

Mat

Peppermynte-oljen har blitt brukt til å “løfte” måltider over hele verden. Den er super i alle salgs sjokoladekakeoppskrifter, eller biscotti, og du kan også bruke oljen i drikke. Få en forfriskende start på dagen med Peppermynte i smoothie for eksempel. Eller forsøk med Peppermynte i vann en varm sommerdag – bare husk å blande ut dråpen med litt sitronsaft, moste bær, salt, sukker, honning, lønnesirup før du har vannet eller mineralvannet i glasset!

Humør

Peppermint kan som skrevet virke oppløftende på humøret når du har det litt tungt.
Aromatisk: Inhalér fra flasken, ha i diffuser, eller plasser dråpen i håndflaten, gni og inhalér fra koppede hender.

På huden: Smør 1-2 dråper fortynnet over bryst, skuldrer eller nakken.

Jeg anbefaler kun Young Living sine essensielle oljer da de har en garanti på renhet som ingen andre tilbydere har og de har holdt på lengst i bransjen og setter de høyeste krav til kontroll på egne produkter. De er 100% økologiske og aldri blandet ut med syntetiske oljer, og de går heller aldri på akkord med egne kvalitetskrav. Det hender de er utsolgt for enkelte oljer i perioder nettopp fordi de stiller så høye krav til kvaliteten.

Ønsker du mer informasjon om hvorfor jeg som sykepleier velger Young Living? Følg linken her eller ta kontakt med meg på 95172277 eller epost: ylheidisol@gmail.com

Hva er dine erfaringer med Peppermin essensiell olje? Kom gjerne med tips og tilbakemeldinger. <3

Det er DIN tur nå!

Legg igjen en kommentar

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email